Negoiță Dănăilă

(n. 17 aprilie 1878 , Bucești, com. Ivesti Galați – d. 5 februarie 1953 )

„Adevărul şi frumosul şi deci ştiinţa şi arta sunt eterne şi universale. Omul de ştiinţă şi artistul însă, care sunt celulele cele mai sensibile ale unei naţiuni, nu se pot sustrage de la idealurile şi nici chiar de la preocupările de moment ale neamului lor.” – Negoiță Dănăilă

Profesorul şi savantul Negoiţă Dănăilă, care şi-a desfăşurat activitatea didactică, ştiinţifică şi organizatorică pe parcursul a treizeci de ani, a avut o contribuţie însemnată la progresul cunoaşterii în domeniul chimiei petrolului, prin numeroasele cercetări care abordau probleme concrete de valorificare a resurselor naturale existente în ţară. Lucrările sale de chimie aplicată în industrie pot fi definite ca lucrări de pionierat şi apostolat. Sub conducerea sa au fost redactate peste 300 de lucrări ştiinţifice, în special din domeniul analizelor şi utilizării petrolului şi cărbunilor din România.

Negoiţă Dănăilă este cel care a iniţiat organizarea învăţământului superior de chimie industrială şi a creat primul institut de specialitate din ţara noastră.

„Profesorul”, aşa cum îi spuneau atât studenţii, cât şi cadrele didactice, a dăruit Bucureştiului peste 40 de ani din viaţa sa. În satul său natal, Buceşti, şcoala elementară unde a învăţat şi o stradă apropiată casei părinteşti îi poartă numele, iar în 1998 primăria comunei Iveşti l-a numit post-mortem Cetăţean de Onoare.

Ultima actualizare: 16:34 | 8.10.2024

Sari la conținut